Председателят на отдела за международните връзки на патриарха и московски митрополит Иларион Волоколамски се извини за думите на протойерей Дмитрий Смирнов, че "жените, които живеят в съвместно съжителство са като безплатни проститутки", съобщи Газета.ру.

По думите на митрополита, изказването на свещеника е пореден скандал. 

Йерейът заяви, че свещеникът не е искал да обиди никого. "Предполагам, че той го е направил, за да привлече вниманието на обществеността към темата за защита на брака и семейството. Подобни изказвания не винаги се получават добре. 

Митрополитът подчерта, че се извинява на многото жени, които са се почувствали оскърбени заради изказването и подчерта, че това е личното мнение на свещеника, а не позицията на Руската православна църква.

И Иларион заяви, че съвместното съжителство може да постави жената в сложно положение и тя е в слаба позиция, ако попадне във финансова зависимост от мъжа.

"Съвременното общество има проблем с поемането на отговорност", заяви епископът.

Свещеник Смирнов е обвинил и мъжете в безотговорност и блудство за това, че не желаят да узаконят съжителството си. Думите на свещеник Димитър са били, че мъжът може да бъде обвинен за "ползване" на жената, а жената - за съгласие на подобна форма на "безплатна проституция". "Тя не е жена, а държанка, ако той я издържа", допълни свещеникът.