Пътници от Обединеното кралство трябва да имат отрицателен тест за коронавирус, проведен през предходните 72 часа, за да влязат в Съединените щати, съобщиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Новият регламент ще влезе в сила на 28 декември.

Решението на CDC идва малко след появата на нов вариант на COVID-19 във Великобритания, повратна точка, след като администрацията на Тръмп заяви пред американските авиокомпании във вторник, че не планира да изисква тестове за пристигащите британски пътници, съобщава "Ройтерс".

Решението проследява появата на силно заразен вариант на коронавирус във Великобритания, който накара много страни да затворят границите си за пътуващите оттам. Британското посолство във Вашингтон не отговори веднага на молба за коментар.

По-рано в четвъртък United Airlines и Delta Air Lines заявиха, че изискват всички пътници на полети от Обединеното кралство до САЩ да представят отрицателен тест COVID-19, направен в рамките на 72 часа след заминаването.

CDC заяви, че късно в четвъртък, че пътниците трябва да се тестват отрицателно чрез PCR или антигенен тест. CDC заяви, че "вирусите непрекъснато се променят чрез мутация и предварителният анализ във Великобритания предполага, че този нов вариант може да бъде до 70% по-предаван от предишните циркулиращи варианти".

CDC отбелязва, че през март президентът Доналд Тръмп е спрял влизането на почти всички чуждестранни граждани, посетили Обединеното кралство през последните 14 дни, което е намалило въздушните пътувания до САЩ от Великобритания с около 90%.

Според новата политика пътниците, заминаващи от Обединеното кралство за САЩ, трябва да предоставят на авиокомпанията писмена документация за резултатите от своите лабораторни тестове (на хартиен или електронен носител). Авиокомпаниите трябва да потвърдят отрицателните резултати от теста за всички пътници, преди да се качат. Ако пътниците решат да откажат тест, авиокомпанията трябва да откаже качване.

CDC заяви, че заповедта ще бъде подписана в петък и влиза в сила в понеделник.

В понеделник трите авиокомпании, които летят от Лондон до JFK Delta, British Airways и Virgin Atlantic - се съгласиха на искане от губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо да проверят пътниците от Великобритания.

Американските авиокомпании вече драстично намалиха полетите си до Обединеното кралство, както и до останалата част от Европа.

Британският щам на COVID-19 кацна и в Германия

Британският щам на COVID-19 кацна и в Германия

Жената и трите й контактни лица са изолирани