Премиерът на Великобритания Тереза Мей призова депутатите да не блокират законопроекта за Брекзит по време на втората фаза от дебата в Камарата на общините, пише "Гардиън".

Мей изрази позицията си, след като лейбъристите не успяха да си осигурят редовна парламентарна проверка как вървят преговорите с ЕС.

Министър-председателят призова депутатите да не използват парламентарни процедури, за да забавят прокарването на законопроекта, който ще бъде дебатиран през следващите три дни.

Десетки поправи са внесени от лейбъристите и опозиционни законодатели в надежда да се получи достатъчна многопартийна подкрепа, за да се осигури по-добър надзор на парламента над Брекзит, над правото на граждани на ЕС да живеят във Великобритания, над достъпа до единния пазар и по-значим вот в края на двугодишния преговорен процес.

В същото време Камарата на общините отхвърли поправка на лейбъристите, която трябваше да принуди Мей да докладва на всеки два месеца как се движат преговорите с ЕС. 333 депутати срещу 284 гласуваха против изменението.

333 депутати срещу 276 отхвърлиха друга поправка на лейбъристите, която призовава ръководителите на администрациите да бъдат консултирани и да се вземат мненията им под внимание преди окончателно споразумение за Брекзит.

Имаше напрежение по време на дебата в парламента преди гласуването, тъй като беше разрешено да говорят само на двама шотландци, един депутат от Уелс и един от Северна Ирландия.