Посланикът на САЩ в Уганда заяви в сряда, че посолството е отменило плановете си за наблюдение на напрегнатите президентски избори в страната в четвъртък, позовавайки се на решение на избирателните власти да откаже акредитация на повечето членове на екипа за наблюдение, съобщава АП.

Посланик Натали Е. Браун изрази "дълбоко разочарование" в изявление, в което се казва, че над 75% от исканите акредитации са отказани.

"Само с 15 одобрени акредитации не е възможно Съединените щати да наблюдават по същество провеждането на изборите в Уганда в избирателните секции в цялата страна", се казва в изявлението. "Както казахме по-рано, САЩ не вземат страна на предстоящите избори в Уганда. Ние подкрепяме свободен, честен, мирен и приобщаващ изборен процес."

Без "силното участие на наблюдатели", се добавя в изявлението, "изборите в Уганда няма да имат отчетността, прозрачността и увереността, които осигуряват мисиите на наблюдателите".

Изявлението на американското посолство бе направено сутринта, след като дългогодишният президент на Уганда Йоуери Мусевени се изказа грубо срещу партньорите за развитие, Facebook и неназованите външни групи, които той обвини в "арогантност".

Правителството на Уганда многократно твърди, че чужденци работят в подкрепа на опозицията. Основният претендент на Мусевени, певецът и депутат, известен като Боби Уайн, е обвинен, че е "агент на чужди интереси", което той отрича.

Мусевени обяви, че правителството му е затворило достъпа до социалните медии и Facebook, след като социалната мрежа премахна угандийските акаунти, свързани с кампанията му за преизбиране.

"Този ​​социален канал, за който говорите, ако ще работи в Уганда, той трябва да се използва равномерно от всички, които искат да го използват", каза Мусевени за Facebook. "Ако искате да вземете страна срещу (управляващата партия), тогава тази група няма да действа в Уганда."

Facebook съобщи тази седмица, че е премахнал някои угандийски акаунти, тъй като те са участвали в предполагаемо координирано неавтентично поведение.

Твърденията за външна намеса допринесоха за напрегната атмосфера, тъй като Мусевени разполага армията по улиците на градските центрове, където властите се опасяват, че опозицията планира безредици.

Уайн, чието истинско име е Кягулани Сентаму, настоява, че кампанията му не е насилствена и призовава своите поддръжници да не се плашат от тежкото военно разполагане в Кампала, столицата.

76-годишния Мусевени, който отхвърли призивите за пенсиониране след 34 години на власт.

Най-малко 54 души бяха убити през ноември, когато силите за сигурност потушиха бунтове, предизвикани от ареста на Уайн, чиито митинги често са разпръсвани от полицията, която се твърди, че прилага мерки за контрол на коронавируса.

Поддръжниците на Уайн твърдят, че силите за сигурност предприемат репресии срещу неговите поддръжници. 

Европейският съюз, който също не разполага мисия на наблюдатели, заяви в изявление във вторник, че прекомерното използване на сила от силите за сигурност е опетнило изборния процес.

Изборите в Уганда често са помрачени от твърдения за фалшифициране и милитаризация.

Страната никога не е имала мирен трансфер на власт след независимостта си от Великобритания през 1962 г.