Откриха коронавирус на пътник, летял транзит от Иран за Пекин през Москва, съобщиха от руското посолство в Китай, цитирани от РИА Новости.

"По информация на Комитета по здравеопазване на Пекин, на чуждестранен гражданин, върнал се на 29 февруари в Пекин с полет SU204 на руската авиокомпания "Аэрофлот" е потвърдена диагнозата на респираторното заболяване, изявено от нов тип коронавирус Covid-19. Той е летял от Иран транзитно през московското летище Шереметиево", се казва в съобщението.

Останалите пътници са изолирани и се проверяват. На борда са 20 руснаци, по предварителни данни никой от тях не е заразен.

В Китай се намира огнище на инфекцията. Иран, заедно с Южна Корея и Италия, също са на челно място по брой заболели. 

ЕС увеличи нивото на риск от коронавирус до високо след 38 смъртни случая

ЕС увеличи нивото на риск от коронавирус до високо след 38 смъртни случая

2100 случая на коронавирус са потвърдени в 18 от 27-те страни членки на ЕС

В Китай са заразени над 80 000 души, почти 3000 са починали. В Иран са регистрирани почти хиляда случая на заразени, починали са 54 души.

В края на 2019 г. властите на Китай съобщиха за разпространение на пневмония с неизвестен произход в град Ухан. Установено е, че е причинена от коронавирус от нов тип, заболяването бе назовано Covid-19.

Заразяване има в 54 държави, броят на всички заразени към момента е над 89 000 души, починалите са 3049. 

66 починали и 1 501 потвърдени с коронавирус в Иран

66 починали и 1 501 потвърдени с коронавирус в Иран

Иран е с най-високата смъртност от вируса извън Китай

Руското правителство затвори границата си с Китай в Далечния Изток, за да спре разпространението на коронавируса и ограничи преминаването на границата с Монголия. Отмениха работните визи за китаските граждани от провинция Хубей и евакуираха намиращите се там руснаци.

Спрени са полетите до Китай, освен полетите на "Аерофлот" в Пекин, Шанхай, Гуанчжоу и Хонконг. От 3 февруари руските железници прекратиха и железопътния трафик с Китай.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че ситуацията с коронавируса е изцяло под контрол.

В края на 2019 г. Китай съобщи за разпространение на пневмония от неизвестен произход в град Ухан. Установено е, че е причинена от коронавирус от нов тип. Заболяването получи название Covid-19.