Откриха залежи от редкоземни минерали, възлизащи на над 1 милион тона, в района на Кируна в северната част на Швеция, съобщава "Ройтерс".

Това е най-голямото подобно находище, за което е известно досега в Европа.

Шведската държавна минна компания LKAB посочва, че това е добра новина не само за региона и шведския народ, но и за Европа и климата.

"Находището е добра основа за производството на ключови суровини, които са от изключително значевие за осъществяването на зеления преход", отбелязват от компанията.

Понастоящем в Европа не се добиват редкоземни материали и континентът е зависим от външен внос. Очакванията са търсенето да нарасне през следващите години поради налагането на електрическите автомобили и възобновяемата енергия. 

Редкоземните материали са от съществено значение за повечето високотехнологични индустрии и се ползват при производството на електромобили, вятърни турбини, преносима електроника и много други продукти.

Електрификацията, европейската самодостатъчност и независимост от Русия и Китай тръгват от тази мина, изтъкна шведският министър на енергетиката, бизнеса и промишлеността Ебба Буш.

Пътят до началото на добива на редкоземни материали в Швеция обаче е дълъг. LKAB възнамерява тази година да подаде молба за концесия. Компанията обаче уточни, че до началото на реалния минен процес и достигането на минералите до пазара могат да минат 10-15 години.