Останките на германска подводница, потънала преди около век, са били открити край бреговете на Шотландия, съобщава Sky News.

Сонарни снимки показват подводницата от Първата световна война до голяма степен непокътната, след като била открита от инженери, полагащи подводни електрически кабели.

Въпреки че експерти смятат, че плавателният съд е UB-85, потопен от британския военен кораб HMS Coreopsis през 1918 г., военноморският фолклор твърди, че може да е била атакувана от "морско чудовище".

Екипажът на германската подводница напуснал плавателния съд и бил взет от HMS Coreopsis, където техният командир описал срещата с чудовището.

Твърди се, че той разкрил, че звярът имал "големи очи и зъби, които блестят на лунна светлина".

Историкът и морски археолог д-р Инес Маккартни изтъкна, че откриването на подводницата край бреговете на Югозападна Шотландия може да разкрие тайната на нейните последни часове.

По думите му, най-малко 12 британски и германски подводници са били потънали в Ирландско море.

"Характеристиките на тези конкретни останки, които са се запазили до голяма степен непокътнати, потвърждават, че е подводница от клас UBIII, от който са ни известни две, които са били изчезнали в района - по-известната UB-85 и нейната посестрима UB-82.

Спекулациите относно морски чудовища се подхранват от тайната около случилото се по време на първата война на германската подводница и историите, произлезли от журналисти и бивши членове на военноморските сили, "говорещи късно през нощта и прекарващи добре времето си", изтъкнал Маккартни.

Той добавил: "Не смятам, че е било морско чудовище. Харесвам представата за чудовището Неси, помагала във военните действия, но в действителност истинското морско чудовище е било подводницата."