От следващия четвъртък ще бъдат премахнати противоепидемични мерки по т.нар "План Б" в Англия, съобщи британският премиер Борис Джонсън, цитиран от BBC.

Покриването на лицето с маска вече няма да е задължително. Изискването ще отпадне още от утре за учениците в средните училища.

Джонсън заяви, че Англия се връща към "План А" поради поставянето на повече бустерни дози и доброто спазване на по-строгите правила досега. Той допълни пред парламента, че според учените вълната на варианта Омикрон вече е достигнала своя пик в национален мащаб.

Министър-председателят потвърди, че задължителните Covid пропуски за влизане в нощни клубове и на големи събития ще бъдат отменени, въпреки че отделните обекти и организации могат да продължат да ги изискват, ако желаят.

Маските вече няма да бъдат задължителни, но хората все още се съветват да ги носят в затворени или претъпкани пространства и при среща с непознати.

Премиерът заяви също, че правителството възнамерява да прекрати законовото изискване за самоизолация на хората, които са дали положителен резултат за Covid-19. По думите му макар разпоредбите за самоизолиране да остават в сила засега, тъй като коронавирусът става ендемичен, те ще трябва да бъдат заменени със съвети и насоки.

Ограниченията от "План Б" бяха въведени през декември в опит да се спре разпространението на варианта Омикрон и да се осигури време повече хора да си поставят трета доза ваксина.

Великобритания с над 70 000 новозаразени

Великобритания с над 70 000 новозаразени

Не се очакват нови строги ограничения