Някога топлите отношения между Европейския съюз и Китай направиха рязък завой към ерозия, прекъснати от поредица от санкции, наложени и от Пекин, и от Брюксел.

Само три месеца след като Китай и ЕС постигнаха значителен икономически договор, 27-те министри на външните работи на ЕС обявиха санкции миналата седмица срещу служители, замесени в малтретиране на етническото уйгурско малцинство в северозападния район Синдзян в Китай, пише Voice of America.

Часове по-късно Пекин отмъсти със собствени санкции срещу 10 лица от ЕС и четири образувания, включително петима членове на Европейския парламент.

Докато отношенията между САЩ и Китай се влошаваха през последните години, европейските страни се радваха на много по-мек път. След години на преговори Пекин и Брюксел най-накрая сключиха сделка през последните дни на декември, целяща либерализирането на търговията помежду им.

Пробивът стана възможен чрез отстъпки в последния момент от китайския президент Си Дзинпин и усилия на германски представители. Сделката, която остава да бъде одобрена от Европейския парламент, ще гарантира, че европейските инвеститори имат по-добър достъп до бързо развиващия се китайски пазар и могат да се конкурират на по-равни условия в тази държава.

Доскоро тази тенденция изглежда продължаваше. Според данните, публикувани от Евростат на 18 март, износът от ЕС за Китай възлиза на 16,1 милиарда евро през януари, което е ръст от 6,6% на годишна база.

Сега инерцията е обърната, като реципрочни санкции и бойкот на европейските марки се насърчават от Пекин.

"Това са първите санкции на ЕС срещу Китай по въпросите на правата на човека след инцидента на площад Тянанмън през 1989 г.", коментира Грегорз Стец, експерт в Института за китайски изследвания "Меркатор" в Германия, една от четирите санкционирани от Китай организации.

Стец обясни, че ЕС е налагал санкции на Китай и по други причини, включително ход срещу двама китайци за кибератаки миналата година. Но този път, "ЕС даде да се разбере, че това се дължи на въпроса с правата на човека. Китай очевидно разглежда този въпрос като вътрешно дело на Китай, а контрамерките на Китай са безпрецедентни."

САЩ и Британия последваха ЕС и санкционираха Китай

САЩ и Британия последваха ЕС и санкционираха Китай

САЩ обещават китайските власти да продължат да се сблъскват с последствия

Сред санкционираните от Китай лица са петима евродепутати.

Рафаел Глюксман, френски евродепутат и дългогодишен френски защитник на правата на човека, заяви, че вижда китайската акция, която включва забрана за посещения в страната, като признание за неговото застъпничество за правата на уйгурите. След избирането му през 2019 г. Глюксман цитиран често да казва, че целта му е да стане "гласът на беззвучните хора".

"За щастие работихме усилено, за да привлечем вниманието на обществеността към този проблем, поради което те (Китай) са ми ядосани", каза Глюксман.

Той посочи, че освен частни лица, Китай санкционира и подкомисията на Парламента по правата на човека. "Това е санкция върху демократичната институция на Парламента."

Малко след като Глюксман бе включен в черния списък от китайското външно министерство, той стана обект на атаки в китайските социални медии. В знак на солидарност със законодателя френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан се срещна с Глюксман миналата седмица и написа в Twitter: "По отношение на документираните нарушения на правата на човека в Синдзян позицията на Франция е твърда."

Друг санкциониран европдепутат, Илхан Кючюк от България, заяви в имейл, че санкциите на ЕС срещу Китай се основават на солидни правни доказателства. "Връзката ни с Китай е много важна. Това е стратегическа връзка, тъй като и сме ключови участници на световната сцена. Не можем обаче да мълчим, когато е очевидно какво се случва с уйгурите и другите малцинства."

Кючюк заяви, че ЕС "ще продължи да изразява загриженост относно свободата на изразяване и сдружаване, включително положението на лицата, принадлежащи към малцинства".

Майкъл Галер, външнополитически координатор и говорител на Европейската народна партия, най-голямата политическа партия в Европейския парламент, заяви пред VOA, че подозира, че е бил включен в санкциите заради ролята си на председател на тайванската група за приятелство. Германският политик заяви, че бъдещият диалог между ЕС и Китай ще бъде "по-труден и обременителен".

Галер посочи, че институтът "Меркатор", един от най-уважаваните европейски изследователски институти, също е в санкционния списък. Той заяви в имейл, че това трябва да се вземе предвид от всички университети и мозъчни тръстове, които са съфинансирани от китайската държава чрез институти Конфуций или китайски компании.

"Академичната свобода е за всички или за никой", каза той. "Тези, които участват в умиротворяването, също носят отговорност."

Словашкият евродепутат Мириам Лексман заяви, че вярва, че "достоверните доклади показват, че действията на (Китайската комунистическа партия) отговарят на всички критерии за геноцид съгласно Конвенцията за геноцида от 1949 г.".

Лексман, също в списъка на китайските санкции, обвини Китай, че участва "в заплахи и контрасанкции срещу онези, особено демократично избраните парламентаристи, които се стремят да повишат осведомеността за тези ужасни нарушения на правата на човека".

"Ако Китай продължи с този вид отговор, той ще даде да се разбере, че не се интересува от това да бъде партньор, а систематичен съперник, който подкопава основните ценности и принципи, които са "condicio sine qua non" - необходими условия за всяко сътрудничество". 

Евродепутатът Илхан Кючюк попадна под санкции от Китай

Евродепутатът Илхан Кючюк попадна под санкции от Китай

За увреждане "суверенитета и интересите на Китай и злонамерено разпространение на лъжи и дезинформация"

Отне седем години и 35 кръга преговори за договаряне на всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай. Сега, само месеци по-късно, ратифицирането му от Европейския парламент е под съмнение поради санкциите.

Предвиждаше се споразумението да бъде прегледано и приложено тази година, но три от основните политически партии в парламента заявиха, че докато санкциите останат в сила, ЕП ще откаже дори да отвори дебата за ратификация.

"Отмяната на санкциите срещу евродепутатите е предпоставка за нас да започнем преговори с китайското правителство относно инвестиционната сделка", каза Катлийн ван Бремпт, евродепутат от лявата социалистическа и демократическа група.

Глюксман, един от най-ефективните активисти на ЕС по въпроса за уйгурите, заяви, че вярва, че е време Китай да си плати. "Това, което трябва да направим, е да обявим ясно, че няма да гласуваме по споразумението за инвестиции между Китай и Европа, докато санкциите продължават", каза Глюксман в телефонно интервю.

Стец, основател на базираната в Брюксел платформа с нестопанска цел "Хъб ЕС-Китай", заяви, че Пекин може да не вярва, че дипломатическите сътресения ще унищожат постиженията на споразумението.

Ерик Фрейман, китайски експерт от Оксфордския университет, каза, че миналата седмица е по-скоро политически прелом, отколкото икономически. "Китай и Европа остават дълбоко интегрирани в търговията и тази връзка няма да се разпадне за една нощ - ако изобщо се случи", каза той пред VOA.

Фрейман посочи, че в Европа все още има мощни групи по интереси, които искат да поддържат добри отношения с Китай. Въпреки това, "докато правата на човека са на първо място в дневния ред, икономическите отношения между Китай и Европа не могат да се задълбочават или разширяват."

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Уан И и руският му колега Сергей Лавров отхвърлиха критиката на Запада