Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че държавните отношения между Русия и Турция се възстановяват с бързи темпове, включително и търговско-икономическите, съобщават руски медии.

Снимка 282703

Източник: ЕПА

Много се радваме, че нашите междудържавни връзки се възстановяват с много бързи темпове. Последната среща между нас в такъв формат беше отдавна, мисля, че през 2014 г. През този период се случиха много събития, в последно време ние активно работим за подобряване на отношенията, каза Путин по време на среща с турския си колега Реджеп Ердоган в Москва.

Руският лидер подчерта и възстановяването на търговско-икономическите отношения между двете държави.

Снимка 282701

Източник: ЕПА

Вчера премиерът Дмитрий Медведев уведоми своя турски колега за допълнителни мерки и стъпки в направление възстановяване на нашите отношения в сферата на икономиката в пълен режим, поясни Путин.

Президентът на Русия добави, че продължава и инвестиционното сътрудничество и реализирането на различни проекти.

Владимир Путин каза още, че двете страни активно работят за разрешаване на кризи по света, предимно в Сирия. Той изрази задоволството на Москва от нивото на сътрудничество между военните ведомства и спецслужбите.

Ердоган от своя страна нарече Путин "скъпи приятелю" и подчерта изключително ефективните контакти. Особено внимание той отдели на въпросите в енергийната област, включително проектите "Турски поток" и АЕЦ "Аккую".

Снимка 282700

Източник: ЕПА

"Уверен съм, че нашета среща ще допринесе за положително развитие на ситуацията в региона като цяло", подчерта президентът на Турция.

Кремъл приветства съвместното заседание на Съвета за сътрудничество на високо ниво, в което участват Путин и Ердоган.

Очаква се двете страни да сключат редица споразумения и в края двамата лидери да дадат пресконференция.