На плажовете в Рио де Жанейро, където трябва да се проведат олимпийските плувни състезания в открити води е намерена „супербактерия”, предадоха информационните агенции.   

Става дума за микроорганизъм, устойчив на третиране с медикаменти.   

Според информация на агенция „Ройтерс”, последните изследвания на бразилската федерална лаборатория показват, че образци от бактерията са открити на пет от централните плажове на Рио – в лагуната Родриго де Фрейтас, както и в реката, вливаща се в залива Гуанабара.

Бактериите, за които става дума, обикновено се срещат само в болнична среда, но те вече обитават и няколко популярни места, посещавани от туристите. Американски учени посочват, че ареалът на разпространение на този микроорганизъм се разраства.

Предполага се, че причина за проникването му в морската вода е лошата канализация, както и заниженият контрол върху отпадъците на многото клиники по крайбрежието.     

Според учените, „супербактерията” може да предизвика трудно лечими разстройства на отделителната и половата система, както и на стомашно-чревния тракт. Възможно е да причини белодробни инфекции, заболявания на кръвоносната система и дори менингит.  

Учени ето Сан Диего предупреждават, че подобни заболявания могат да доведат до смърт при 50% от пациентите с отслабен имунитет.