В Youtube се появи запис с интервю на един от руските наемници в частната армия "Вагнер", която претърпя разгром в Сирия на 7 февруари, при въздушна атака на водената от САЩ коалиция.

Видеото е публикувано в мрежата от Михаил Полинков, сподвижник на бившия сепаратистки командир от Донбас Игор Стрелков. Записът е дешифриран от изданието "Живой журнал".

Полинков е успял да разговаря с руския наемник в болницата, където той е настанен за лечение.

Припомняме частната армия "Вагнер" се ръководи от Дмитрий Уткин - приближен до руския президент Владимир Путин.

Наемникът разказва, че преди заминаването за Сирия войниците сключват с фирма, наречена "Европолис", договори по граждански специалности - като икономисти, геодезисти, топографисти.

Ранените в Сирия руснаци са в руски военни болници, Кремъл „не знае“

Ранените в Сирия руснаци са в руски военни болници, Кремъл „не знае“

Много са тежко пострадалите…

"Отказваме се от ордените и медалите и заминаваме за Сирийската арабска република, само че не по "собствено желание", а за да се "запознаем с политическата атмосфера", разказва руският военен.

Той пояснява, че неговата част е форсирала река Ефрат няколко дни преди атаката на американските военни, а за вечерта на 7 февруари е имало "планиран щурм", но вместо това са били разгромени.

По думите му, през този ден от удара на американските военни са пострадали три щурмови отряда, всеки от които е включвал по 350 бойци. В един от тях е имало наемници, които преди това са воювали в Донбас на страната на сепаратистите.

"Всеки от отрядите имаше собствена техника. В операцията участваше бронирана бригада с танкове Т-72 и артилерийски дивизион с М-30. Обещаха да ни прикриват с ПВО, но нямаше такова нещо. Практически нямаше местни в състава на колоната." - уточнява наемникът.

"Американците при всички случаи знаеха, че има руснаци... Та в ефира звучеше само руска реч" - казва още оцелелият от разгрома.

Той подчертава, че при всяка "командировка в Сирия" е имало загуби, но такова нещо "никога не е било".