Прекратяването на договора, чиято цел е да се спре разпространението на ядрени оръжия, е един от многобройните възможности на Иран, след като Съединените щати затегнаха санкциите срещу Техеран. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от държавни медии, предаде "Ройтерс".

Напрежението между Техеран и Вашингтон се повиши, след като администрацията на Тръмп се оттегли от международното ядрено споразумение с Иран от 2015 г. и започна да налага санкции.

По-рано този месец Съединените щати включиха в черния списък иранските елитни революционни гвардейци и поискаха купувачите на ирански петрол да спрат да купуват до май или да бъдат наложени санкции.

"Изборът на Ислямската република е голям и властите на страната ги обмислят, а оттеглянето от ДНЯО (Договора за неразпространение на ядреното оръжие) е един от тях", заявява иранския външен министър Мохамед Зариф, цитиран от държавната телевизия IRIB.

Тръмп наредил да се подготви нов ядрен договор с Русия и Китай

Тръмп наредил да се подготви нов ядрен договор с Русия и Китай

Наскоро държавният глава на САЩ е предприел действия с цел да наложи нови ограничения върху ядрения арсенал

Преди време Иран също заплаши да напусне договора, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп премести договора си за 2015 г. със световните сили - САЩ, Русия, Китай, Германия, Великобритания и Франция.

Иран също заплаши, че ще се оттегли от споразумението от 2015 г., ако европейските сили не му позволят да получи икономически ползи.

Европейците заявиха, че ще помогнат на компаниите да работят с Иран, стига да спазва сделката, но Техеран критикува това, което смята за бавен темп на напредъка по обещания механизъм за плащане за търговията между Иран и Европа.

"Европейците са имали година, но за съжаление не са предприели никакви практически мерки. Нашето очакване е те да покажат, че не е така, и не мисля, че им е останало много време ", допълни още Зариф.

Русия предлагала на САЩ споразумение за предотвратяване на ядрена война

Русия предлагала на САЩ споразумение за предотвратяване на ядрена война

Това било станало през октомври миналата година