Двама холандски журналисти са отвлечени в Колумбия в район близо до венецуелската граница. Дерк Болт и Еугенио Фолендър изчезнаха през уикенда в Кататумбо, регион, в който оперират няколко въоръжени групи, включително левите ELN (Национална освободителна армия), съобщава Ройтерс.

Те са в района, за да търсят майка на колумбийско дете, осиновено в Холандия преди няколко години. Колумбийските власти поискаха "незабавното освобождаване на двамата мъже". Миналата година в същата област от ELN е отвлечен испанско-колумбийският журналист Салуд Eрнадез Мора, както и двама колумбийски журналисти, отразяващи историята му - Диего Д'Паблос и Карлос Мело.

Колумбийската армия съобщава, че е изпратила спец части в региона, за да търсят холандците. Отвлечените работят за холандската телевизионна програма Spoorloos, която проследява изгубени роднини. Дерк Болт е водещ, а Еугенио Фолендър е оператор.

Попитан за отвличането на холандските журналисти, говорителя на ELN коментира "Няма какво да кажа." ELN е втората по големина лява партизанска група в Колумбия, след ФАРК.

ФАРК подписаха мирно споразумение с правителството през ноември миналата година и вече се разоръжават и се подготвят за цивилния живот.

Сенатът на Колумбия одобри новото мирно споразумение с ФАРК

Сенатът на Колумбия одобри новото мирно споразумение с ФАРК

Оригиналният вариант на договора беше отхвърлен

ELN от своя страна започна само мирни преговори през февруари тази година.

Групата настоя за двустранно прекратяване на огъня, но правителството заявява, че това зависи от прекратяване на отвличанията от страна на ELN - нещо, което все още не е станало. Но по време на преговорите са извършени военни операции срещу бунтовническата група, както и ответни атаки срещу силите за сигурност от страна на ELN.