Отношенията между Русия и Запада са на много ниско ниво и перспективите са мрачни. Това се посочва в доклада за противодействие на Русия, представен на сесията на Парламентарната асамблея - ПА на НАТО, открита в Брюксел в петък, съобщава ТАСС. 

"Отношенията между Русия и Запада в момента са на ново постсъветско ниско ниво, а перспективите за ново рестартиране на отношенията в най-добрия случай са мрачни". Документът посочва, че "предпазливият подход на НАТО към Русия в две посоки (диалог и възпиране) вероятно ще бъде потвърден в новата стратегическа концепция", която алиансът възнамерява да подкрепи на срещата на върха през юни.

Западът трябва да продължи санкционния режим срещу Русия, но да го преразгледа, ако Москва промени политиката си, се казва в документа. "Да продължи да прилага санкции, ако Москва не преразгледа дестабилизиращото си поведение и нарушенията на правата на човека. Въпреки критиките, че санкциите не са принудили Русия да спре с предишните си агресивни действия, те всъщност действат като възпиращ фактор, тъй като това увеличава цената на враждебните действия на Русия. Санкциите явно са допринесли за влошаването на инвестиционния климат в Русия, повлияха на стойността на рублата и забавиха икономическото развитие", се казва в доклада.

В същото време, според ПА на НАТО, "подходът на Запада към санкциите трябва да бъде гъвкав и готов за преразглеждане, ако Русия промени своята подривна политика". "Освен това санкциите са важно средство, чрез което евроатлантическата общност може да изпрати политически сигнал, че безразсъдното и агресивно международно поведение и системните нарушения на правата на човека са неприемливи."

"Важно е да се поддържа тясна координация между САЩ и ЕС, тъй като санкциите им се допълват и засилват взаимно", посочва докладът. Когато се налагат индивидуални санкции срещу руски граждани, Западът трябва "да се консултира с представители на руската демократична опозиция".

Парламентарната асамблея на НАТО е създадена през 1955 г. и не е част от структурата на алианса. В нея участват 269 парламентаристи от 30 държави от алианса и 91 представители на 11 държави партньори. Докладите и резолюциите й нямат нищо общо с дейността на НАТО.

САЩ: Пентагонът и НАТО демонстрират прозрачност с военни учения за разлика от Русия

САЩ: Пентагонът и НАТО демонстрират прозрачност с военни учения за разлика от Русия

САЩ и техните европейски съюзници настояват Русия да е открита за намеренията си с войски по границите