Контрастът в прозрачността, демонстрирана от САЩ и техните европейски съюзници и тази, показана от Русия, е очевиден - може би най-добре показан в начина, по който всяка страна провежда военни учения, пише в изявление на официалната страница на Пентагона.

Всеки ден, когато прессекретарят на Пентагона Джон Кирби прави брифинг за медиите, той има изявление относно ученията на САЩ по целия свят.

Днес той обсъди Defender-Europe 21. Това е голямо учение, предназначено да изгради готовност и оперативна съвместимост между съюзниците и партньорите на НАТО. Води се от американската армия в Европа, но има значително участие на американския флот и американските военновъздушни сили.

"Учението продължава с подводницата USS New Mexico от клас Вирджиния, пристигаща в Тромсо, Норвегия, по-рано тази седмица", каза той. 

Военно учение: САЩ с въздушен десант на летище, наши военни им се противопоставят

Военно учение: САЩ с въздушен десант на летище, наши военни им се противопоставят

Учението "SWIFT RESPONSE 21" е ръководено от командването на САЩ

"През следващите няколко дни ще се провеждат учения в Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Германия и Северна Македония."

Американските военновъздушни сили в Европа и Африка започнаха ученията Astral Knight 2021, съвместно многонационално учение, включващо военнослужещи от САЩ, Албания, Хърватия, Гърция, Италия и Словения, съобщи Кирби.

Ученията тестват интегрирана въздушна и противоракетна отбрана. "Фокусът е върху защитата на ключови терени, а планираното обучение ще включва комбинация от полетни операции и компютърно подпомогнати сценарии", каза той.

Алиансът на НАТО се справя с прозрачността на ученията по същия начин както лидерите обсъдиха техните учения, наречени "Устойчив защитник", с репортери в Брюксел по-рано тази седмица. Генерал-лейтенантът на френската армия Брис Худет, заместник-началник на щаба на Върховния щаб на Съюзните сили в Европа, очерта точно какво прави алиансът.

Русия прибира войските си до 1 май, приключи проверката по границите и Черно море

Русия прибира войските си до 1 май, приключи проверката по границите и Черно море

Следи отблизо действията на НАТО

Той подчерта, че алиансът и учението имат отбранителен характер. "Устойчив защитник" има за цел да подобри готовността на силите да защитават НАТО. "Това правим", каза той. "Ние тренираме, за да сме готови, да имаме оперативна мислене и способности."

"Ще продължим да споделяме с вас колкото се може по-често как протича това учение, защото вярваме, че прозрачността е важна и е от решаващо значение да се помогне за избягване на всякакви недоразумения и грешни изчисления", каза Кирби.

"Сравнете тази прозрачност с неотдавнашното "учение" на Русия до Крим и по границата с Украйна."

Руснаците разположиха над 100 000 души персонал в района, без никакви обяснения.

Въпреки многократните въпроси от европейски и американски лидери, руснаците казаха малко за това, което разполагат или - по-важно - защо разполагат войски и способности в региона.

Натовски войници и техника минават през България за участие в съвместно учение

Натовски войници и техника минават през България за участие в съвместно учение

Ще пренощуват в наши поделения

Руснаците казаха, че силите са били там на "учение". Това беше най-голямото натрупване, откакто Русия незаконно анексира Крим и предизвика нервност сред американските съюзници от НАТО, допълва американското военно министерство.

Руските лидери заявиха, че са изтеглили силите, но не всички са си отишли, каза Кирби. "Виждали сме как някои от техните сили се отделят от тези райони по Източна Украйна и окупират Крим", добави той.

Кирби иска руснаците да бъдат прозрачни относно намеренията си.

"Нека говорят с ... какво имат там и за какво е предназначено. Видяхме някои руски войски да напускат, но не всички и продължаваме да ги призоваваме да спрат агресията във и около Украйна и да бъдат по-прозрачни относно това, което правят. Никога не са били напълно ясни, да ви кажа честно. Видяхме коментарите, че това е учение, но отново има, все още има доста голям набор от руски сили в тези райони."

Шойгу: Действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа

Шойгу: Действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа

Русия наблюдава струпването на войски на Балканите, 750 единици военна техника пристигнаха в Албания