Според европейски депутати "ако падне номинацията на Румяна Желева, от ЕНП задължително ще поискат реванш" и това може да доведе до нова институционална криза, съобщава БНР.

Ако все пак Румяна Желевастане еврокомисар след снощно изслушване, това ще бъде само и единствено в името на крехкия баланс на политически сили и национални интереси в ЕС.
Ако падне номинацията, от ЕНП ще потърсят реванш и ще трябва да бъде пожертвана фигурата или на социалист, или на либерал.

Сред евродепутатите се коментират възможни резервни имена, сред които тези на военния министър Николай Младенов, на отговарящата за еврофондовете Юлияна Николова и на евродепутата Андрей Ковачев.

Търси се гарант за Желева и е въпрос дали председателят на комисията Барозу ще поеме тази отговорност.
Стои и въпросът дали ЕК ще подкрепи и заложи името си зад Желева, за да остане мъчително закрепена конструкция на новата комисия „Барозу - 2".

Припомняме, вчерашното изслушване на Румяна Желева приключи с решението окончателно решение за кандидатурата й да вземе председателят на ЕК Жозе Барозу.

По думите на евродепутата Андрей Ковачев през последните месеци се е водели нечестна кампания срещу българската номинация и срещу България, а атмосферата на изслушването е била "много враждебна заради тази предистория".

Ковачев припомни, че преди два месеца вече е предупредил евродепутатите ни, че подобна кампания е "много грозна".
Според него, Желева е била съвсем ясна, че "няма никакъв конфликт на интереси и не е подала нещо, което е в разрез с правилата".

Ковачев допълни, че в отговорите на Желева пред евродепутатите е имало "пропуски, незадоволителни или общи отговори, но еврокомисарите са политически лица, които управляват с експерти".