Пакистанските талибани отхвърлиха твърдението на лидера на ДАЕШ („Ислямска държава”) Абу Бакр ал Багдади, че е световен водач на всички мюсюлмани по света, се отбелязва в съобщение на движението, цитирано от Ройтерс.

Съобщението на пакистанските талибани е разпространено след подобно отхвърляне от страна на афганистанските талибани заради клетва за вярност от няколко нископоставени командири от двете ислямски движения към ДАЕШ в Близкия изток.

Миналата година ДАЕШ обяви, че има аспирации да създаде глобален халифат с лидер Багдади.

Багдади не е халиф, защото в исляма халиф означава, че той ръководи целия мюсюлмански свят, докато Багдади няма подобно управление, той управлява определени хора и територия”, отбелязва се в съобщението на пакистанските талибани.

Багдади не е ислямски халиф, защото избирането му не е в съответствие с ислямските правила”, подчертават талибаните от Пакистан, допълвайки, че лидерът на ДАЕШ има малък контрол над мюсюлмански държави като Египет, Либия, Йемен и Афганистан.

Те също като афганистанските талибани осъдиха „варварското” управление на ДАЕШ.

„Халифатът на Багдади не е ислямски, защото истинският халифат е свързан с реално правосъдие, докато хората на Багдади убиват много невинни муджахидини от други групи”, допълва се още.

Пакистанските талибани действат отделно от афганистанските.

Миналата година фракции от пакистанските талибани обявиха клетва за вярност към ДАЕШ и призоваха екстремистите в региона да се присъединят към кампанията за създаване на ислямски халифат.

Пакистанските власти съобщиха, че ДАЕШ няма финансови връзки с никакви пакистански групи.

По-рано тази година афганистанските талибани изпратиха писмо до лидера на ДАЕШ да спре вербуването в Афганистан, подчертавайки, че има място само за „един флаг, едно лидерство” в битката за налагане на стриктно ислямско законодателство.