Палестински лидери обявиха, че Великобритания е отхвърлила молбата им Лондон да се извини за декларация от 1917 г., която помага за откриване на пътя за създаване на израелската държава. Палестинците допълват, че ще се обърнат към международни съдилища, ако Обединеното кралство не си промени позицията, съобщава Ройтерс.

По време на речта си пред Общото събрание на ООН през септември палестинският президент Махмуд Абас призова Великобритания да поднесе извинение. Но вместо това Лондон планира да организира с израелски представители събития, с които на 2 ноември ще бъдат отбелязани 100 г. от подписването на Балфурската декларация.

Отговорът дойде в писмо до палестинското външно министерство. Великобритания отказва да се извини, каза посланикът на Палестина в Обединеното кралство Мануел Хасасиан пред Радио "Гласът на Палестина".

Това означава, че кралицата и правителството на Великобритания няма да се извинят на палестинския народ и ще отпразнуват 100 г. от Балфурското обещание, което и до днес се спазва, добави той.

Няма коментар от Форин офис.

В декларацията от 1917 г. се казва, че британското правителство подкрепя създаването на национален дом на еврейския народ на територията на Палестина.

Палестина е под британски протекторат, когато външният министър Артър Балфур изпраща политическа декларация на лорд Ротшилд, лидер на еврейската общност във Великобритания.

Палестинците отдавна осъждат документа като обещание на Великобритания да предаде земя, която не притежава.

Хасасиан поясни, че ако Великобритания не се извини, не отмени тържествата и не признае Палестина за държава, палестинците ще потърсят съда.