Правителството на Панама обяви стриктни карантини мерки, които разделят гражданите по пол в опит да се забави разпространението на новия коронавирус, пише "Дейли телеграф".

От сряда мъжете и жените ще могат да излизат от домовете си само по два часа и в различни дни.

Мъжете ще могат да ходят до хранителните магазини и аптеките във вторник, четвъртък и събота, а на жените ще се позволява само в понеделник, сряда и петък. На никого не се позволява да напуска дома си в неделя. Новите мерки ще са за 15 дни.

Силовият министър на страната Хуан Пино обяви, че тази карантина ще спаси живота на хора. Според него повече от 2000 души са задържани миналата седмица за неспазване на карантината.

Откакто Панама потвърди първия си случай на 10 март, в държавата вече има 1075 случая и 27 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 697 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 33 000. Регистрирани са случаи в 203 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 787 000 случая и над 37 000 починали в 178 държави, възстановили са се над 166 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".