Оттеглилият се Папа Бенедикт XVI обяви, че за сексуалното насилие, което разтърсва през последните години и католическата църква, е отговорна и по-голямата сексуална свобода от 60-те години насам, предаде BBC.

Бившият понтифик направи това изявление в свое есе, публикувано в немското католическо списание Klerusblatt. Есето е от три части.

Според него, хомосексуализмът и педофилията се превръщат в огромен проблем в Църквата в края на 80-те години и са причинени от отсъствието на Бог. Единственото решение е покорство и любов към нашия Господ Исус Христос, каза бившият папа.

Папата настоява църквата да признае историята на насилието над жени и мъжкото господство

Папата настоява църквата да признае историята на насилието над жени и мъжкото господство

Стреми се да възстанови репутацията на Католическата църква сред младите хора

Припомняме, че скандалът с разкритията за стотици мъже, насилвани като деца от свещеници в редица държави постави под натиск папа Франциск. 

През март бившият ковчежник на Ватикана кардинал Джордж Пел бе осъден на 6 години затвор за сексуално насилие след обвиненията на двама млади мъже срещу него. Престъпленията са извършени през 90-те години, месеци, преди Пел да бъде назначен за архиепископ на Мелбърн. Мъжете, тогава 13-годишни момчета, са пеели в църковен хор.