Папа Франциск осъди последната вълна от ракетни удари срещу Украйна, съобщава "Ройтерс".

Той призова за прекратяване на огъня, за да се предотврати рискът от ескалация на конфликта и помоли Бог да "побърза" да сложи край.

Изявлението на главата на Римокатолическата църква идва в момент, когато съюзниците от НАТО разследват информацията, че експлозия в полско село край границата с Украйна е била причинена от заблудени руски ракети. Той не спомена инцидента.

"Научих с болка и загриженост за нова и още по-ожесточена ракетна атака срещу Украйна, която е взела жертви и е нанесла щети на гражданска инфраструктура", заяви папата.

Папа Франциск призова световните лидери да не допускат ядрена война

Папа Франциск призова световните лидери да не допускат ядрена война

Той сравни ситуацията с Украйна с Кубинската криза от 60-те години

"Нека се помолим Господ да обърне сърцата на тези, които все още залагат на войната, и да направи така, че желанието за мир да надделее в мъченическа Украйна, за да избегнем ескалация и да отворим пътя към прекратяване на огъня и диалог", призова той и добави: "Можем да се молим за Украйна, като казваме: "Побързай, Господи".

Вчера Русия нанесе удари със 110 ракети и 10 ирански дрона срещу Украйна, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че основната цел на ракетния обстрел е била енергийната инфраструктура, както и при предишните атаки. По негови думи обаче са били ударени само десет от планираните цели.

Папата моли Путин да спре спиралата на насилие и смърт

Папата моли Путин да спре спиралата на насилие и смърт

Той се страхува от ядрена война

По данни на Хуманитарната служба на ООН атаките са оставили милиони украинци без ток в 16 от 24-те области на страната, включително Киев.

Миналия месец Франциск за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да прекрати "спиралата от насилие и смърт" в Украйна.

Той споменава Украйна в почти всички свои публични изяви, като неколкократно предупреди, че кризата крие риск от използване на ядрени оръжия с неконтролируеми последици в световен мащаб.