Гърция сключи споразумение с ЕС и МВФ за помощта, която ще й бъде отпусната заради тежкото й финансово положение, съобщава РИА Новости.

Министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу обяви официално споразумението с Европейския съюз и Международния валутен фонд за заем за подпомагане на гръцката икономика.

Договорът предвижда предприемане на строги мерки за намаляване на дефицита в държавата.

„Трябва да бъдат направени големи жертви от страна на народа ни, за да се избегне фалита", заяви по време на срещата Папндреу и допълни, че реформите са неизбежни.

"Очакват ни години на лишения. В противен случай следва катастрофа", изтъкна той.

Стана ясно, че на Гърция са й необходими по 60 милиарда евро на година, за да може да изплаща заплати и пенсии.

Папандреу допълни, че най-много ще бъдат засегнати държавните служители и пенсионерите.

Той подчерта опасността гръцката криза да засегне и други страни от Еврозоната, но създаденият механизъм в помощ на Атина ще предотврати този риск.

Премиерът призна неуспеха на правителството да се справи с кризата без участието на Евросъюза и Международния валутен фонд, но упрекна в липса на механизъм и бърза реакция останалите страни от Еврозоната.

"Ние ще намалим дефицита с 11% или това са 30 милиарда евро през следващите три години" - заяви финансовият министър Георгиос Папаконстантино.

Според него се планира за втори път да бъдат повишени данъците върху горивата, както и други продукти като алкохол и тютюн. Отново ще бъдат повдигнат и ДДС от 21 на 23%.

В обществения сектор се предвижда да бъдат съкратени 13-та и 14-та заплата, които са получили гръцките служители, чиято сума не възлиза на повече от 1000 евро на година и ще се изплаща само на тези, които не получават повече от 3000 евро на година.

Пакетът от мерки ще включва подкрепа за банките в страната, както и допълнителни механизми за по-задълбочено събиране на данъци.

Папаконстантино не назова сумата, която страната е получила срещу тези реформи.

"Мога да кажа само, че тя съответства на информацията, която сте чули през последните дни", заяви министърът.

По-рано официални лица от няколко страни от ЕС заявиха, че Гърция може да получи три години до 120 милиарда евро.

"Имахме избор между срив и спасение, между изпълнението на изключително амбициозна тригодишна програма за съкращения на бюджета и пълна безизходица. Естествено, правителството избра спасението" - заключи министърът.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу приветства постигнатото споразумение с Гърция за съкращаване на бюджетния дефицит на страната.

„Приветствам това споразумение, подготвено между гръцките власти, Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за фискално консолидиране и структурни реформи", отбеляза Барозу в декларация.

Припомняме, преговорите за отпускане на помощта продължиха месеци наред и докрая бяха с неясен изход.

Преговарящите страни си задаваха въпроса какво би станало, ако и други страни в еврозоната изпаднат в същото положение.

Германия дори отсече, че "номерът на Гърция повече няма да мине."

Германия и Франция бяха от страните, които дълго се колебаха и заплашваха, че могат и да откажат помощ.

Тези дни, обаче, стана ясно, че Германия също ще окаже финансова помощ на Атина.

След дълго колебание федералната канцлерка Ангела Меркел обаче заяви, че помощта ще е обвързана с изисквания за трайно развитие:

"Германия ще помогне, но само - подчертавам - само ако бъдат изпълнени определени предпоставки. Трябва да настояваме, кризата в Гърция да бъде преодоляна чрез налагането на логична, правдоподобна и безкомпромисна програма за реформи, както и съответстващ анализ. Защото прекалено често сме ставали свидетели на обратното - например през 2000 година, когато Гърция влезе в еврозоната."

Едва след като МВФ, ЕЦБ и ЕК одобрят плановете за саниране на гръцките финанси, германското правителство ще поеме гаранции за неговия дял от кредитните помощи. Колко висок ще е той, засега не е съвсем изяснено.

В законопроекта, който ще бъде гласуван през идната седмица в Бундестага и Бундесрата, фигурира цифрата от 8,4 милиарда евро за първата година. Сумите за следващите години все още не са назовани.

Никола Саркози увери в решителността на Франция да подпомогне Гърция за излизане от кризата, като определи възстановителния план на страната като "надежден".

Новината за отпуснатите помощи дойде в ден на масови първомайски протести срещу политиката на правителството, свикани от синдикатите и левите партии.

Това недоволство бе предизвикано от подготвяните рестриктивни мерки поради лошите бюджетни показатели на южната ни съседка.

Общественото недоволство беше предизвикано от очакваното намаляване на заплатите и пенсиите, както и предстоящото увеличение на данъчната тежест.  
Мерките се предприемат под натиска на Европейския съюз като част от пакета от спасителни действия за гръцката държава, предприети от общността.

Припомняме, че във вторник рейтинговата агенция Standard and Poor's понижи кредитния рейтинг на Гърция с три степени до неинвестиционната оценка BB+ с изключително негативна перспектива.