Папа Бенедикт XVI е изпратил помощ на католиците в Ивицата Газа, които да я раздадат на палестинските жертви на конфликта.
Това съобщиха от Ватикана днес, предаде АП.

Помощта е била изпратена до малката католическа общност в Газа, която служи на "най-уязвимите хора в родната страна на Исус. Това е страна, която днес е трагично засегната от смърт, страдания и материална разруха".

Междувременно стана ясно, че по време на близкоизточната си обиколка генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е разговарял с президента, премиера и външния министър на Турция.

В рамките на 4-часовото си посещение в Анкара Бан Ки Мун първо разговаря с външния министър Али Бабаджан, а по-късно и с президента Абдулах Гюл в двореца Чанкая.

Основното послание на турския държавен глава е било, че трагедията в Ивицата Газа руши авторитета на Обединените нации.

Той е изтъкнал още, че по този начин се отварят дълготрайни и рано, който трудно заздравяват и заради които поколения наред ще растат с чувство на гняв и мъст.

По-късно Ердоган е поискал от генералния секретар ООН да поеме по-активна роля за изход от тежката криза.

Бан Ки Мун е заявил, че срещите, които е провел до тук с близкоизточните лидери са минали градивно и в положителна атмосфера.

Генералният секретар похвалил мирните инициативи и активните дипломатически усилия на Турция, които се приемат със задоволство от международната общност.