Папа Франциск косвено обвини Русия във "въоръжено завоюване, експанзионизъм и империализъм" в Украйна, като нарече конфликта "жестока и безсмислена агресивна война", съобщава "Ройтерс".

Главата на Католическата църква направи изказването си пред делегация на православни лидери, пристигнали в Рим за религиозен празник.

Той определи военния конфликт като изправяне на християни един срещу друг.

Въпреки че населението и в Русия, и в Украйна е предимно от православни християни, в Украйна има и значително католическо малцинство.

Папата моли човечеството да се отърси от странния си инстинкт за самоунищожение

Папата моли човечеството да се отърси от странния си инстинкт за самоунищожение

Купуването на оръжия не е решение на никой конфликт

"Помирението между разделените християни, като средство за принос към мира между народите в конфликт, е най-навременното съображение в наши дни, тъй като нашият свят е нарушен от жестока и безсмислена агресия, в която много, много християни се бият помежду си", заяви папата.

Голямата схизма в християнството от 1054 г. води до разцеплението между католическата и източноправославната църква.

В ясна препратка към Русия папата заяви на своите православни посетители, че всички трябва "да признаят, че въоръженото завоюване, експанзионизмът и империализмът нямат нищо общо с царството, което Исус провъзгласи".

Това бе втори пореден ден, в който папата направи коментар относно конфликта в Украйна. Вчера той осъди бомбардировката срещу търговския център в град Кременчук - последната от поредица "варварски атаки" срещу Украйна.

Папата заклейми войната в Украйна като "перверзна злоупотреба с власт"

Папата заклейми войната в Украйна като "перверзна злоупотреба с власт"

Тя се водела заради партийни интереси