Папа Франциск призова за глобална солидарност в борбата срещу пандемията от коронавирус и неговата икономическа криза, настоявайки за облекчаване на международните санкции, облекчаване на дълга за бедните нации и прекратяване на огъня във всички конфликти, предаде "Ройтерс".

Той също предупреди Европейския съюз, че рискува да се срине, ако не се споразумее как да помогне на региона да се възстанови.

Папата възхвали лекарите, медицинските сестри и други, които рискуват живота си, за да спасят другите, и приветства работещите, за да поддържат основните услуги.

"Това не е време за безразличие, защото целият свят страда и трябва да бъде обединен в изправянето пред пандемията", казва той в посланието си, посветено на въздействието на пандемията върху личните и международните отношения.

"Безразличието, егоцентричността, разделението и забравата не са думи, които искаме да чуем в този момент. Искаме да забраним тези думи завинаги! ", каза той.

Франциск изрази съчувствие към онези, които не могат да се сбогуват с близките си поради ограниченията, за католиците, които не са успели да приемат тайнствата, и за всички, които се притесняват от несигурното бъдеще.

"През тези седмици животът на милиони хора изведнъж се промени", каза той.

Папата каза, че сега е време политиците и правителствата да избягват "егоцентризма" и да предприемат решителни, съгласувани действия, за да помогнат на населението на другите да преживеят кризата и в крайна сметка да възобновят нормалния си живот.

"Международните санкции могат да бъдат облекчени, тъй като това затруднява държавите, на които са наложени, да предоставят адекватна подкрепа на своите граждани", каза Франциск.

Той също така призова за намаляване на дълга за най-бедните държави, без да назовава никоя държава.

Франциск изрази особена загриженост за бъдещето на Европа, като заяви, че е жизненоважно съперничествата, съществували преди Втората световна война, "да не получат сила" в резултат на пандемията.

Нациите на Европейския съюз са разделени как да помогнат на икономиката на континента да се възстанови - с Италия и други членове на еврозоната, които искат емитирането на еврооблигации, подкрепени от всички, но Германия, Холандия и други страни, са противопоставени на това.

"В момента Европейският съюз е изправен пред епохално предизвикателство, от което ще зависи не само бъдещето му, но и бъдещето на целия свят", подчерта Франциск.

"Това не е време за разделение", допълни той.

Папата повтори призива за прекратяване на огъня "във всички краища на света", осъди производството на оръжие и заяви, че пандемията трябва да подтикне лидерите най-накрая да прекратят продължителните войни, като тази в Сирия.

Той също апелира за помощ за мигранти и други, страдащи от съществуващите хуманитарни конфликти.