Папа Франциск ме насърчи да работя за запазване на споразумението от Париж за климата, въпреки че САЩ се оттеглиха. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с духовния лидер на католиците по света, съобщава АП.

Меркел добави също, че двамата с папата споделят и целта за "събаряне на стените".

Снимка 299597

Източник: ЕПА

Канцлерът и Франциск проведоха около 40 минутна среща в Апостолския дворец във Ватикана. Те обсъдиха и предстоящата среща на Г-20 в Хамбург на 7-8 юли.

От Ватикана информираха, че двамата са разговаряли за необходимостта международната общност да се бори с бедността, глада, тероризма и климатичните промени.

Меркел изтъкна пред журналисти, че е осведомила папата за дневния ред на Г-20. Тя поясни, че се "предполага, че ние сме в свят, в който ние искаме да работи заедно многостранно, свят, в който не искаме да изграждаме стени, а да събаряме стени".

Снимка 299596

Източник: ЕПА

Франциск многократно призовава държавите да изграждат мостове, а не стени.

Германският лидер каза още, че е насърчена от папата да се бори в полза на международни споразумения като това от Париж за климата.

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Президентът Тръмп обяви решението...

"Ние знаем, че, за съжаление, САЩ напускат това споразумение", добави тя.

Както направи по време на срещата с президента Доналд Тръмп през миналия месец, Франциск даде на Меркел копие на енцикликата си за околната среда, в която се призовава за борба с промените и да се опазва околната среда като спешно морално задължение.

В началото на разговорите Франциск поднесе съболезнования за смъртта на бившия германски канцлер Хелмут Кол.

Почина Хелмут Кол

Почина Хелмут Кол

16-те години като федерален канцлер на Германия