Папа Франциск призова за пореден път да се вземат спешни мерки срещу климатичните промени, предадоха световните информационни агенции. 

Той събра на конференция редица петролни ръководители и мениджъри във Ватикана в събота, за да обсъдят средата и чистата енергия.

Припомняме, че в нея вземат участие компании като BP и Exxon Mobil.

Светият Отец отдавна подкрепя действията за климата. Конференцията в събота беше съобщена като продължение на енцикликата, публикувана преди три години, в която той призова хората да спасят "общия си дом" от изменението на климата и екологичните бедствия.

Франциск каза в събота, че въпреки че нефтените и газовите компании са постигнали напредък към по-чисти горива и по-благоприятни за климата бизнес практики, все още има още работа.

Папата събира петролни компании срещу глобалното затопляне

Папата събира петролни компании срещу глобалното затопляне

Ватикана е домакин на форум

В четвъртък норвежката енергийна компания Equinor заяви, че глобалният преход към по-устойчива енергия се осъществява твърде бавно, за да се постигне целта от 2 градуса, договорена в Парижкото споразумение за климата.

А доклад, публикуван в петък, установи, че въглеродният диоксид - основен двигател на глобалното затопляне - е достигнал рекордни високи концентрации в земната атмосфера през април и май.