Парламентът на Дания подкрепи спорно законодателство, позволяващо конфискуване на ценности и пари на мигранти, за да се покрият разходите за тяхното временно пребиваване в страната, съобщава БиБиСи.

Очаквано законодателните промени минаха през парламента, въпреки че са критикувани от организации за защита на човешките права, включително от ООН и Европейската комисия.

Копенхаген заявява, че политиката ще постави мигрантите на нивото на безработните датчани, които трябва да продадат активи над определено ниво, за да претендират за социални помощи.

Дания удължи граничния контрол по границата с Германия с още 20 дни

Дания удължи граничния контрол по границата с Германия с още 20 дни

Първоначално кабинетът наложи мярката за период от 10 дни

Законодателната инициатива, предложена от партия „Венстре” на премиера Ларс Льоке Расмусен, позволява на датските власти да изземват парите на мигранти, надвишаващи 10 хиляди датски крони ( 1 340 евро или 1 450 долара), както и лични ценности, които се оценяват на повече от посочената по горе сума. Първоначално беше от 3 хиляди датски крони.

Брачните пръстени и други ценности със сантиментална стойност, такива като годежни пръстени, семейни снимки и медали, ще бъдат изключение и няма да бъдат конфискувани от властите.

Предложението е част от по-голямо имиграционно законодателство.

Датските депутати също подкрепиха планове получилите убежище в Дания на по-късен етап да се събират със семействата си.