Парламентът на Иракски Кюрдистан избра Нечирван Барзани, племенник на дългогодишния лидер Масуд Барзани, за президент на автономния регион, информира АФП.

Заместник-лидерът на Демократическата партия на Иракски Кюрдистан спечели 68 гласа от 81 депутати в 111-местния парламент.

Партия "Патриотичен съюз на Кюрдистан" на бившия иракски президент Джалал Талабани, която е яростен съперник на клана Барзани, призова за бойкот на вота.

Нечирван Барзани е вторият, който е избран за президент на Иракски Кюрдистан, след като постът беше създаден през 2005 г. Оттогава до края на 2017 г. президент на региона беше Масуд Барзани. Той се оттегли след референдум за независимост.

По-младият Барзани е роден в Северен Ирак през 1966 г., но е прекарал част от живота си в Иран. Той владее кюрдски, фарси и английски език.

През 1996 г. става вицепремиер, а през 1999 г. оглавява правителство.

Иракски Кюрдистан е дълбоко разделен. Провинция Сулеймания остава под контрола на властите, ръководени от "Патриотичен съюз на Кюрдистан".

Когато двата лагера решиха да обединят региона под единно правителство през 2006 г., Барзани беше избран за лидер.

Бархам Салех, един от лидерите на "Патриотичен съюз на Кюрдистан", който днес е президент на Ирак, няколко години по-късно пое премиерския пост, но по-младият Барзани отново стана министър-председател на Иракски Кюрдистан през 2012 г.