Парламентът на Унгария предостави мандат на премиера Виктор Орбан за налагане на вето върху фонда на ЕС за възстановяване от пандемията, ако се счете за несправедливо към Будапеща или е обвързано с условия за спазване на върховенството на закона, информира АФП.

По-късно тази седмица евролидерите ще се опитат да одобрят пакета от 750 милиарда евро помощ за подпомагане на най-засегнатите държави от коронавируса.

Орбан пред Вучич и словенския премиер: Някога могъща Европа е в отстъпление

Орбан пред Вучич и словенския премиер: Някога могъща Европа е в отстъпление

Западна Европа да не насилва други със своята "прогресивна, либерално-лява, полумарксистка концепция"

Но Орбан предупреди, че ще наложи вето на споразумение, ако по-бедни държави членки като Унгария получат по-малко финансиране от по-богатите държави или бъдат наложени условия, свързани с миграционната политика и спазване върховенството на закона.

"Свързване на финансирането с политически или идеологически условия под заглавието "върховенство на закона" е неприемливо", се казва в прокараната от парламента резолюция.

В нея се подчертава, че парите трябва да се използват само за рестарт на икономическия растеж, защита и създаване на работни места.

В петък Орбан обяви, че финансовият пакет "трябва да бъде справедлив и гъвкав" и "не трябва да бъде смесван с политики".

Всеки опит за свързване на въпроса за върховенството на закона със споразумението неизбежно ще се превърне в политически спор. Ако двете се смесят, няма да има рестарт на икономиката и няма да има бюджет, предупреди той.

Правно Орбан не се нуждае от резолюция на парламента, за да представлява Унгария в чужбина, но го използва, за да покаже пред Брюксел, че страната е единна.

В резолюцията също се казва, че задействаната от Брюксел процедура по налагане на санкции на Унгария за пренебрегване на ценностите на ЕС "трябва да бъде прекратена", ако искат Будапеща да подкрепи спасителния план.