Някога могъщата Европа и Европейският съюз в момента са в отстъпление, коментира унгарският премиер Виктор Орбан на съвместна видеоконференция със сръбския президент Александър Вучич и словенския премиер Янез Янша, съобщава RMX.

"Европа е в отстъпление, Европа се представя по-лошо, отколкото преди 30 години. Коефициентът на плодовитост през 1990 г. в ЕС беше 1,8, през 2008 г. беше 1,56, а през 2018 г. - 1,5. Годишният брой бракове показва същия модел. Ако погледнете разходите за отбрана, той е един и същ: обръщаме много по-малко внимание на нашата безопасност, отколкото преди 30 години. Икономическата продукция на Европа през 1990 г. е била 25% от световната - миналата година е 15%. "

Конференцията "Нецензурирана Европа" - изцяло проведена на английски език, за да се избегне изкривяване в превода - е модерирана от френския философ и евродепутат Франсоа-Ксавиер Белами, който заяви в увода си, че хората в Будапеща, Любляна и Белград са обвързани от едни и същи ценности, добавяйки, че диалогът е единственият път напред.

"Трябва да си върнем възможността да обсъждаме, защото трябва да си върнем възможността да вземем решение", коментира Белами.

Вучич изрази разочарованието си от първоначалното справяне с пандемията. "В началото на кризата с Ковид, мисля, че беше в средата на март. Изведнъж ЕС взе решение да не позволи износът на медицинско оборудване за страните от Западните Балкани. Разбира се, това продължи само два-три дни, но в този конкретен ден реагирах, казвайки, че солидарността сега не е нищо друго, освен една, две или три думи, написани на хартия и цялата пропаганда на така наречените либерални медии ".

Янша коментира, че "Брекзит" е "стратегическа катастрофа" за ЕС и критикува първоначалното справяне с пандемията от повечето международни институции. "ООН, ЕС - бяхме напълно неподготвени. Един месец ЕС изглеждаше като през европейското средновековие - стени, бариери и ограничения, комендантски час, извънредни ситуации, конфискация на медицинска и защитна екипировка", каза той и добави, че Европа се нуждае от "реалистични, прагматични стъпки" към стабилизиране, като изтъкна, че "най-голямата заплаха за ЕС е културният марксизъм".

Въпреки критиките си към различните недостатъци на ЕС - включително катастрофалното справяне с миграционната криза - и тримата лидери се съгласиха, че единственият път напред е откровен обмен на мнения, като се вземат предвид спецификите на всяка държава.

"Смятам, че Европа има чудесна възможност да стане най-доброто място на света - Америка отслабва, Китай излезе в икономически по-добра позиция, политически не е лесна позиция", коментира Вучич.

Орбан посочи, че Западна Европа не трябва да насилва нациите със своята "прогресивна, либерално-лява, полумарксистка концепция", върху тези, които се подчиняват на "концепция за Европа, основана на християнската култура".

"Западът не трябва да налага своите възгледи на източните страни и ние, централноевропейците, не трябва да казваме на западняците как трябва да управляват страните си", каза Орбан. "Трябва да попитаме западняците: моля, не ни казвайте как трябва да живеем живота си".

Орбан похвали двамата си събеседници, като нарече триото "специален клуб на борци за свобода", казвайки, че "Янез Янша винаги се счита в Унгария за най-големия антикомунистически борец политик".

За Вучич, Орбан коментира:"Александър, ние те оценяваме като лидер, който върна Сърбия на политическата карта на Европа."

Унгария отхвърли препоръката на ЕС за отваряне на границите

Унгария отхвърли препоръката на ЕС за отваряне на границите

В момента ние не можем да приложим молбата на ЕС