Унгария няма да изпълнява препоръката на Европейския съюз за отваряне на границите за държави извън Общността. Това обяви премиерът Виктор Орбан, който смята, че страната му все още е изложена на риск от коронавируса, предаде АФП.

Законът за НПО в Унгария нарушава правилата на ЕС

Законът за НПО в Унгария нарушава правилата на ЕС

Унгарският закон е част от мерки срещу определяното от Будапеща чуждо влияние

Във вторник 27-те страни членки на ЕС финализираха списък с държави, чиито граждани могат да влизат в Общността от сряда.

"В момента ние не можем да приложим молбата на ЕС да се позволи на граждани от държави извън ЕС, с изключение на Сърбия", съобщи Орбан във видеопослание във "Фейсбук".

Унгария отвори границата със съседна Сърбия още през май.

Парламенът на Унгария отмени извънредните правомощия на Орбан

Парламенът на Унгария отмени извънредните правомощия на Орбан

Приетият законопроект за отмяна на положението в Унгария ще улесни управлението на правителството с укази

Но според Орбан отмяната на рестрикциите за допускане на граждани от държави извън ЕС "отива срещу здравните интереси на унгарския народ".

В списъка на ЕС влизат следните държави: Алжир, Австралия, Канада, Япония, Грузия, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай. Китай също ще бъде включен, ако предприеме реципрочни действия.

Други страни членки на ЕС също изразиха резервираност относно отмяната на ограниченията за държави, в които все още има много случаи на заразени с коронавирус.

Австрия обяви вчера, че ще изпълни препоръката на ЕС, но не и по отношение на Сърбия и Черна гора.

Унгария прекратява управлението на Орбан с укази на 20 юни

Унгария прекратява управлението на Орбан с укази на 20 юни

Законът е остро критикуван

АФП отбелязва, че България, Румъния и Словения все още не са обявили нови решения за отмяна на ограниченията от обявяването на препоръката.

Орбан каза, че Будапеща ще въведе "хуманитарен коридор", който ще позволи на пътуващите да пресичат Унгария. Такъв коридор беше открит през март, когато страните членки на ЕС започнаха да затваря границите си и много хора бяха блокирани.

"Всеки, който пътува през Унгария, ще трябва да го използва...Няма да им се позволява да излизат от този път, докато в същото време ние ще продължим да поддържаме стриктен граничен контрол", обясни Орбан.

В Унгария има 4100 заразени с коронавирус и около 590 починали.

Унгария отваря частично южната си граница

Унгария отваря частично южната си граница

За граждани на Сърбия и Унгария