Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел и техните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) постигнаха компромис за прекратяване на спора между двете партии за имиграцията, съобщава Ройтерс.

Двете партии си обещаха да бъдат гъвкави по отношение колко бежанци Германия трябва да приема всяка година.

Предложеният компромис отразява безпокойството сред двете партии, които имаха различия за тавана на приетите от Германия бежанци, което се отхвърля от Меркел.

В писмо до канцлера и Хорст Зеехофер, лидер на Християнсоциалния съюз, депутатът Щефан Майер от ХДС и колегата му Армин Шустер от ХСС отбелязват, че предложението предвижда концепция за възможно приемане на хора, които се нуждаят от защитата на Германия.

ХСС иска да не се приемат повече от 200 хиляди бежанци на година.

Обаче в предложението не са включени конкретни числа, но се призовава Германия да установява нова цел всяка година, основавайки се на хуманитарната ситуация в кризисни зони по света и възможността на Германия да приема мигранти.

Състоянието на пазара на труда, размерът на средствата за интеграция на бежанците и капацитетът на приемните центрове в 16-те провинции на Германия са споменати като критерии за ограничаване на имиграцията.

Вярвам, че е в интерес на двете партии да отидем на федералните избори обединени, каза Майер.

Шустер поясни, че е важно да се разреши кризата.

Зеехофер обяви вчера, че "среща на помирението" ще се проведе с Меркел в Мюнхен през февруари.