Управляващата партия на Унгария ФИДЕС изостава от съюза на опозиционните партии, показва социологическо проучване на института Republikon, публикувано в новинарския сайт Telex.hu, предаде "Ройтерс".

Опозицията в Унгария сформира анти-Орбан фронт

Опозицията в Унгария сформира анти-Орбан фронт

Опозиционните лидери също искат да отворят тайните комунистически архиви

Премиерът Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., е изправен пред най-оспорваните избори през 2022 г., след като опозицията сформира съюз на фона на проблемите около пандемията с коронавируса и свиването на икономиката.

След месеци преговори шестте най-големи опозиционни партии в Унгария постигнаха споразумение в неделя за първи път заедно да се явят на парламентарни избори. Те ще застанат зад един лидер и единна програма.

Проучването на Republikon от 8-15 декември показва, че обединената опозиция получава подкрепа от 35%, което е увеличение спрямо 32 на сто през ноември. В същото време подкрепата за ФИДЕС се стопи до 30% от 32 на сто.

Други сондажи показват подобна тенденция. Подкрепата за управляващите падна с 6% за един месец до 34 на сто, според проучване на Median от миналата седмица, докато опозицията добави 2% и изпревари ФИДЕС с 36 на сто.

Изследването на Zavecz Research от по-рано този месец сочи, че подкрепата за ФИДЕС е паднала до 30%, докато опозицията е подкрепяна от 34%.