В афганистанската столица Кабул пристигна първата група от мигранти, депортирани от Германия, съобщава Ройтерс.

Припомняме, вчера стана ясно, че Германия започва да депортира мигранти, които не са получили убежище в европейската страна.

Германия гони първата група афганистанци, на които отказа убежище

Германия гони първата група афганистанци, на които отказа убежище

Германия прие близо 900 хил. мигранти през 2015 г.

Група от 38 афганистанци пристигна в Кабул днес. Това е първата група депортирани по споразумение между двете държави от тази година. Германските власти не са удовлетворили молбите за убежище на тази група.

Хиляди афганистанци се присъединиха към бежанци и мигранти от Близкия изток, заливайки Европа през 2015 година. Според германска информация афганистанците са втората най-голяма група от мигранти в Германия през 2016 година след сирийците.

Журналист на Ройтерс на летището в Кабул съобщи, че самолет с афганистанците, всичките мъже, е пристигнал в столицата на азиатската страна от Франкфурт.

"Беше рано сутринта и аз спях, когато четирима полицаи дойдоха в дома ми и ме задържаха", каза Али Мадад Насири, който казва, че е живеел в Германия в продължение на три години.

"Нямах възможност да си взема дрехите, телефона и лаптопа - всичко оставих", добави той пред осведомителната агенция, носейки малка чанта.

По-рано говорител на германското вътрешно министерство отбеляза, че депортирането е част от споразумение с Афганистан, което е сключено през октомври. Но сделката предизвика протести в Германия през последните седмици. Критици твърдят, че Афганистан не е безопасна държава и депортираните са заплашени от репресии.

Министерството по въпросите на бежанците на Афганистан ще помогне на депортираните да се върнат по домовете си, каза говорител на ведомството, допълвайки, че около 10 хиляди афганистанци са се върнали от Европа тази година.

Следващият самолет с афганистанци ще отлети от Германия през януари, според местни медии.