Президентът на САЩ Доналд Тръмп избра първата жена директор на ЦРУ. Джина Хаспъл е разузнавач от кариерата, който е управлявал таен затвор на агенцията в Тайланд, където върху заподозрените терористи са се прилагали брутални техники за разпит, които се подкрепят от държавния глава на САЩ, информира АП.

Тръмп уволни държавния секретар Тилърсън
Обновена

Тръмп уволни държавния секретар Тилърсън

Тилърсън ще бъде заменен от директора на ЦРУ Майк Помпео

По-рано днес Тръмп обяви, че уволнява държавния секретар Рекс Тилърсън и на негово място номинира директора на ЦРУ Майк Помпео. Помпео пък съответно ще бъде заменен от заместник-директора на ЦРУ Джина Хаспъл.

Хаспъл е помогнала за изпълнението на заповед агенцията да унищожи видеоматериали, на които върху заподозрени терористи се прилага техниката "уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене - Бел. ред.). Тази заповед принуди правосъдното министерство на САЩ да проведе продължително разследване, което завърши без повдигане на обвинения.

Хаспъл има голям международен опит, тъй като е управлявала таен затвор на ЦРУ, където обвинените терористи Абу Зубайда и Абд ал Рахим ал Нашири са изтезавани с "уотърбординг" през 2002 г., според източници от разузнаването на САЩ.

Заместник-директорът на ЦРУ се присъединява към агенцията през 1985 г. В началото е работила за агенцията в чужбина. Във Вашингтон е заемала няколко високопоставени длъжности, включително заместник-директор на Националната тайна служба и заместник-директор на Националната тайна служба за разузнаване и тайни операции.

Правозащитници вероятно ще разкритикуват решението на Тръмп, тъй като многократно се обявяваха срещу нея заради използваните брутални техники по време на разпитите на заподозрени терористи.