Първи два случая на коронавирус потвърдиха в палестинската ивица Газа, заявиха палестинските здравни служители, цитирани от "Ройтерс".

Двама палестински мъже на 30 години са дали положителна проба, след като са се върнали от Пакистан през Египет. Те са били задържани в карантинните райони, създадени в граничния град Рафа, съобщи здравното министерство на Газа.

Двамата мъже са в стабилно състояние. Кръгът на контактите им не е бил голям. Всички, които са били в контакт с тях, също са поставени под карантина.

Училища, публични пазари и зали за събития бяха затворени в Газа през последните две седмици, за да се сведе до минимум рискът от предаване на коронавирус.

Израелската блокада, подкрепена от Египет, ограничава трансграничното движение от години на фона на опасенията за сигурността след завземането на Газа през 2007 г. от ислямистката войнствена група Хамас.

Миналата седмица Хамас заяви, че ще позволи само пациенти, изискващи спешно медицинско лечение извън Газа, да преминат в Египет или Израел.

В събота военната връзка на Израел с палестинците заяви, че затваря граници с Газа, както и с окупирания Западен бряг за търговски трафик, въпреки че някои пациенти и хуманитарен персонал могат да преминат.

Палестинското министерство на здравеопазването изброява 59 потвърдени случая на коронавирус на окупирания Западен бряг. Броят на потвърдените случаи в Израел е 945.

Бригадният генерал Хидай Цилберман, главният говорител на израелската военна армия, заяви, че "всички терористични организации" в Близкия изток са "понижили нивото на своята терористична активност" в резултат на здравната криза.