Първият самолетоносач китайско производство влезе на въоръжение в Саня, провинция Хайнан, съобщават South China Morning Post и други медии.

Това е голяма крачка в усилията на държавата да се превърне в морска сила, което се приема с безпокойство от съседни държави и САЩ.

Военноморските сили на Китай получиха самолетоносача на церемония, на която присъства китайският президент Си Дзинпин.

Новият самолетоносач се казва "Шандун". През миналия месец корабът, известен преди като Type 001A, премина през стратегическия Тайвански проток при провеждане на "научни изпитания и рутинни тренировки" и се насочи към Южнокитайско море.

Фазата на изпитания продължи по-дълго от очакваното от някои наблюдатели, които предполагат, че може да има технически проблеми. Самолетоносачът проведе първите изпитания през май 2018 г.

За сравнение първият китайски самолетоносач "Ляонин", крайцер съветски клас "Кузнецов", който е достроен като самолетоносач, влязъл на въоръжение през 2012 г., премина през 13-месечни изпитания преди да влезе на въоръжение.

Новият кораб е модифицирана версия на клас "Кузнецов". Той може да превозва 36 изтребителя J-15 в сравнение с 24 на "Ляонин". Според експерти новият самолетоносач може да носи 40 самолета, включително хеликоптери Z-9 и самолети KJ-600.

Dalian Shipbuilding Industry започна работа върху кораба през ноември 2013 г.

Пекин е избрал Саня за приемане на въоръжение на самолетоносача, защото военното ръководство иска да подчертае геостратегическата база на втория самолетоносач на Китай.

Самолетоносачът е с дължина 315 метра, водоизместимост 64 000 тона, скорост от 31 възела (57 километра), обсег от 25 928 километра. Екипажът е от 2626 души.