Първият случай на новия коронавирус във Франция е от 27 декември 2019 г., съобщи Ив Коен, шефът на интензивното отделение в болница Avicenne в Париж, в интервю за местната медия BFMTV.

Франция мисли за карантина от 14 дни за посетителите от чужбина

Франция мисли за карантина от 14 дни за посетителите от чужбина

Строги мерки срещу пандемията

Той поясни, че медицинският му екип повторно е прегледал резултатите на 24 пациенти с респираторни инфекции, които са били с негативна проба за грип или други коронавируси през декември и януари и сред тях е мъж, който е с положителна проба за Covid-19.

Пациентът е тестван на 27 декември - един месец преди да бъдат потвърдени първите случаи, отбеляза Коен и добави, че тестът е повторен няколко пъти, за да се потвърди резултатът. Коен уточни, че той и колегите му са провели тест за коронавирус на проби, събрани през декември.

Пациентът е бил болен в продължение на 15 дни и е заразил двете си деца, но не и съпругата си, която е работила на рибен щанд в супермаркет.

Марин льо Пен смята за необосновано отварянето на училищата във Франция преди септември

Марин льо Пен смята за необосновано отварянето на училищата във Франция преди септември

Невъзможно е да бъде наложено на малките деца и тийнейджърите да спазват физическа дистанция

Жена му не е имала досег до рибни продукти от Китай. 

Експертът каза, че мъжът може да е "нулевият пациент". Мъжът и децата са се възстановили и са в добро здраве.

Първите потвърдени случаи на заразени с коронавирус в света са в Ухан, Китай, от декември 2019 г.

Във Франция има повече от 168 000 заразени и близо 25 000 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 3,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 238 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 3,5 млн. случая и над 247 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,1 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".