Кандидатите на Републиканската партия и Демократическата партия за президент на САЩ са изправени пред първото голямо изпитание в битката за Белия дом. Днес ще се проведе така нареченият „Супер вторник” или предварителни избори в повече от 10 щата, съобщава БиБиСи.

Днес в 12 щата, една американска територия и в чужбина ще се проведат предварителни избори. Битката ще се разпростира от Масачузетс на Източното крайбрежие до Аляска на северозапад.

След гласувания в четири щата милиардерът Доналд Тръмп води сред републиканците, а бившият държавен секретар Хилари Клинтън сред демократите.

Сенатор Тед Круз не може да си позволи да загуби от Тръмп в родния си щат Тексас, докато Тръмп в Масачузетс.

Клинтън пък се надява да надгради своята победа в Южна Каролина, след като загуби в Ню Хемпшър от Бърни Сандърс.

Социологическите проучвания сочат Тръмп за фаворит в почти всички 11 щата, където ще се проведе гласуване за избор на републикански кандидат: Алабама, Арканзас, Джорджия, Масачузетс, Оклахома, Тенеси, Тексас, Върмонт, Вирджиния, Аляска и Минесота. В Колорадо няма да се гласува за републикански кандидат на партийните събрания („кокъс”) през 2016 година, след като партийните лидери одобриха промяна, която позволява на 37 делегати от щата да не бъдат задължавани да гласуват за определен кандидат на конгреса през лятото.

Кампанията на милиардера, който спечели в три от четирите щата, където се проведоха избори (Ню Хемпшър, Невада, Южна Каролина – б.р.), разедини републиканците.

Марко Рубио, който заема трета позиция сред републиканските кандидати ( Тръмп и Круз следователно първи и втори), се надява да остане конкурентен, за да може да засили позициите си с победа в родния си щат Флорида на 15 март.

Демократите гласуват в Алабама, Арканзас, Джорджия, Масачузетс, Оклахома, Тенеси, Тексас, Върмонт, Вирджиния, Колорадо и Минесота, както и на американската територия Американска Самоа. Демократите в чужбина ще могат да подадат своя глас. Гласува се в 40 страни до 8 март. В Аляска демократите ще участват в „кокъс” на 26 март.

Няма да има преференциален вот на републиканците в Американска Самоа, където партията има 9 делегати.

Клинтън се е фокусирала върху афроамериканските гласоподаватели в Алабама, Джорджия и Вирджиния, след като 8 на 10 чернокожи гласуваха в Южна Каролина.

На 8 ноември в САЩ избират наследник на Барак Обама, който управлява два мандата, но по време на управлението си републиканците поеха контрола над двете камари на Сената.