Новоизбраните депутати заеха своите места на първото заседание на испанския парламент след парламентарните избори на 20 декември, съобщава АП.

Но резултатите след вота доведоха до фрагментарна конфигурация на парламента, тъй като нито една партия не успя да спечели достатъчно места за мнозинство.

Малко след откриването на сесията крал Фелипе VI ще проведе среща с партийните лидери, за да види кой е в най-добра позиция за формиране на правителство.

Край на двупартийната доминация в Испания

Край на двупартийната доминация в Испания

Навлизат в седмици на тежки и сложни преговори

Официален представител от управляващата партия каза, цитиран от Ройтерс, че действащият премиер Мариано Рахой ще трябва да състави кабинет до края на януари, който след това ще бъде подложен на вот от законодателния орган.

„Гласуването ще се проведе в края на януари”, добави представителят.

Стана ясно, че социалист ще председателства долната камара на парламента, а консерватор – горната камара на законодателния орган.

Управляващата консервативна Народна партия спечели 123 места в 350-местния парламент. Водещата опозиция в лицето на социалистите спечели 90 места. Крайнолявата „Подемос” получи 69 места, а „Сиудаданос” взе 40 места. Останалите 28 места се заемат от шест малки партии.

Традиционно монархът кани спечелилата партия да формира правителство, но това може да се промени, ако други партии представят по-стабилен вариант.

Очакван паритет на днешния парламентарен вот в Испания

Очакван паритет на днешния парламентарен вот в Испания

Нито една партия няма да спечели мнозинство