Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) реши да възобнови политическия процес на мониторинг спрямо Турция след референдума за конституционни промени на 16 април, съобщават турски медии.

Асамблеята проведе сесия в Страсбург, за да обсъди доклада "Функционирането на демократичните институции в Турция". 113 депутати гласуваха "за" възобновяване на мониторинга, а 45 се обявиха "против".

Външното министерство на Турция остро осъди решението на ПАСЕ и отбеляза, че е политически мотивирано. Министерството припомни, че Турция е приела повече от 3,2 милиона бежанци, бори се с тероризма, а също така допринася за сигурността и стабилността на ЕС.

Ведомството призова парламентаристите, които гласуваха за възобновяване на мониторинга да действат благоразумно и да предприемат съвместни действия срещу растящата опасност от тероризъм, ксенофобия, расизъм и ислямофобия по света, докато в същото време предприемат отговорен и насочен в защита на човешките права подход при управлението на бежанците.

Говорителят на държавния глава на Турция описа срещата като "политическа операция" срещу Анкара.