пушенеПървото глобално изследване на ефектите от пасивното пушене показва, че чуждият дим е отговорен за смъртта на 600 000 души всяка година, съобщи БиБиСи.

Според Световната здравна организация, една трета от жертвите са деца, чиито родители пушат вкъщи. Изследването, проведено в 192 страни, е доказало, че пасивното пушене е особено опасно за най-малките, които са изложени на риск от астма, пневмония и даже от смърт. Хората от всички възрасти са застрашени от сърдечни и дихателни заболявания заради чуждия дим.

Изследването ще ни помогне да разберем истинския брой жертви на тютюна", заяви ръководителят на проучването Армандо Перуга от инициативата на СЗО за намаляване на пушенето.

От Световната здравна организация заявиха, че са особено загрижени за 165-те хиляди деца, които умират от свързани с пушенето в домовете им респираторни инфекции най-вече в Югоизточна Азия и Африка. „Комбинацията от инфекциозни болести и тютюнев дим е смъртоносна", заяви Перуга. Според данните от изследването, белите дробове на децата в къщи с пушачи се развиват по-бавно, отколкото тези на връстниците им, живеещи в домове, където не се пуши.

В световен мащаб, 40% от децата, 33% от непушачите мъже и 35% от непушачите жени са били изложени на чуждия дим през 2004г. В резултат на това годишно от тях умират 379 000 души от сърдечни заболявания, 165 000 - от инфекции на долните дихателни пътища, 36 900 - от астма и 21 400 - от рак на белите дробове.

Изследването на СЗО показва, че най-много пасивни пушачи има в Европа и Азия, а най-малко - в Америка, Средиземноморието и Африка. От организацията отбелязаха, че в някои части на света жените са изложени на поне 50% по-голям риск от пасивно пушене, поради което 281 000 губят живота си годишно.