Председателят на Камарата на представителите на САЩ заяви, че разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп не е "личен" въпрос, а става въпрос за "патриотизъм" и защита на американската конституция. Тя призова републиканците да подкрепят резолюция за импийчмънт, съобщават световни агенции.

Нанси Пелоси се обърна към конгресмените по време на дебат на резолюция, свързана с разследването за импийчмънт срещу Тръмп. Резолюцията ще бъде гласувана след дебата.

Камарата на представителите на САЩ ще гласува процедурата за импийчмънт на Тръмп

Камарата на представителите на САЩ ще гласува процедурата за импийчмънт на Тръмп

Всички републиканци в долната камара се очаква да гласуват против резолюцията

"Нищо лично към президента", каза тя преди гласуването. "Става въпрос за патриотизъм. Надявам се, че вместо да защитават президента лично, нашите колеги ще изберат да изпълнят клетвата си", добави тя. Пелоси подчерта, че демократите все още трябва да решат дали "ще продължат напред с импийчмънта".

Тази конституция е основата на нашата република, а не монархия. Но когато имаме президент, който заявява, че Член 2 гласи, че мога да правя каквото си поискам, това е пренебрегване на разделението на властите. Това не е заложено в нашата конституция, подчерта Пелоси.

Демокрацията ни е заложена на карта, предупреди тя.

Републиканците в долната камара разкритикуваха резолюцията. Лидерът на малцинството Кевин Маккарти обвини демократите, че пренебрегват други законодателни приоритети за сметка на импийчмънта.

"Ние не работим за американския народ", обяви той и отбеляза, че Конгресът е издал повече призовки от закони.