Спрете цирка и започнете да работите върху мерки срещу коронавируса. Това призова председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, която даде пресконференция в Конгреса с лидера на малцинството в Сената Чък Шумър, пише "Гардиън".

Те също призоваха републиканците да приемат резултатите от президентските избори, спечелени от демократа Джо Байдън.

Може ли Тръмп да организира преврат и да остане на власт втори мандат?

Може ли Тръмп да организира преврат и да остане на власт втори мандат?

Няма конституционен път, който да позволи на милиардера да остане президент

Според Пелоси републиканците са "ангажирани с абсурден цирк в момента, отказвайки да приемат реалността".

Тя подчерта необходимостта от прокарване на нов пакет за подпомагане на икономиката и американците.

"Спрете цирка и се захващайте за работа върху това, което има значение за американския народ", призова тя републиканците.

Шумър бе още по-открит. "Изборите приключиха. Не са близо. Президентът Тръмп загуби. Републиканците в Сената, престанете да отричате реалността...и започнете да се фокусирате върху коронавируса", поиска той.

Според него републиканците защитават отказа на президента да признае загубата си само поради една причина - страх от Доналд Тръмп.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън смазва държавния глава Доналд Тръмп с повече от 5 милиона гласа разлика на провелите се миналата седмица президентски избори.

В събота стана ясно, че Байдън е победител на исторически президентски избори. Той спечели Пенсилвания и Невада, които му дадоха необходимите минимум 270 електорални гласа в Избирателната колегия. Тръмп отказва да признае поражението си.