Председателят на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) Нанси Пелоси обяви обвиненията в секстормоз срещу предполагаемия кандидат за демократите за президент на САЩ Джо Байдън за затворена страница.

Тя направи изявлението пред MSNBC.

Подкрепям Джо Байдън за президент. Вярвам му, когато казва, че това не се е случило. Но аз също вярвам, когато той призова да се проверят архивите за такъв сигнал. Това трябва да се направи. Но няма да говоря отново по този въпрос. Просто ще кажа, че Байдън ще бъде страхотен президент. Не само заради личността и почтеността му, но и заради личния си опит, който му помага да разбира много от актуалните проблеми на работещите, като безработицата, например, каза тя.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че бившата служителка в офиса в Сената Тара Рийд е подала сигнал с непълни показания срещу бившия сенатор и настоящ кандидат за президент на САЩ от демократите Джо Байдън. В тях той не е бил директно обвинен в сексуално насилие, предаде "Гардиън".

Това призна самата тя като се оправда със страх.

"Основната дума, която използвах - и знам, че не съм използвала сексуален тормоз - използвах "неудобно", уточни тя.

Според АП, двама приближени на Рийд са споделили, че навремето тя им е признала за преживяното като стажант.

След обвиненията, Байдън обеща да се съобразява повече с чуждото лично пространство.

Байдън отхвърли обвинения в сексуален тормоз: Сенатът да провери

Байдън отхвърли обвинения в сексуален тормоз: Сенатът да провери

Бивша служителка твърди, че й посегнал преди 27 г.

Припомняме, че Байдън, който е и вероятната номинация на Демократическата партия за президентските избори през ноември категорично отхвърли обвиненията за сексуален тормоз.

Байдън за първи път коментира твърденията на Рийд, цитирани в медийни публикации. Тя заяви, че е била обект на сексуален тормоз от негова страна през 1993 г., когато е бил сенатор.

Политикът подчерта, че всяко оплакване от страна на жена за насилие или сексуално посегателство трябва да бъде разследвано, но нищо от казаното от Тара Рийд не се е случило. Байдън предложи на Сената да се обърне към Националния архив със запитване дали Рийд е подавала каквато и да е жалба. Той посочи, че освен това в думите й има противоречия.

Към действащия президент Доналд Тръмп, срещу когото Байдън вероятно ще се изправи на президентските избори, многократно са отправяни обвинения за сексуален тормоз от различни жени.

Рийд не обвинила директно в сексуален тормоз Байдън, била уплашена

Рийд не обвинила директно в сексуален тормоз Байдън, била уплашена

Кандидатът за президент отхвърли обвиненията

По време на изборната кампания през 2016 г. беше публикуван и аудиозапис, на който той се хвали с непристоен тон, че може да си позволи да докосва интимните места на жените, защото е звезда.