Да запазим комуникацията с България на високо ниво и далече от уличния език. За това призова президентът на Северна Македония, цитиран от МКД.

Според него, страната му трябва да продължи преговорите, въпреки че шансовете за споразумение до декември са много малки.

Той е категоричен, че няма промяна в позицията му, нито изостряне на патриотичната му реторика в интервютата му.

Премиерът Зоран Заев потвърди, че страната ще продължи преговорите до изтичането на крайните срокове до края на годината и добави, че целта е да се намери решение с България.

Каракачанов: Мачът на Македония в ЕС свърши онзи ден

Каракачанов: Мачът на Македония в ЕС свърши онзи ден

Нямало как да вярваме на западната си съседка, когато тя лъже 30 години

Заев каза, че ако седне на масата с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, може само да се стигне до нови скандали между Македония и България.

"Ако искаме да се скараме с България, нямам нужда от Мицкоски, мога да го направя сам. Целта е да изградим приятелства. Продължаваме с приятелска реторика. Риторика на диалога, а не реторика на създаване на конфликти. Имаме комуникация с България на всички нива. Разбира се, комуникацията е предимно между двамата външни министри. Работните групи работят и се надяваме да направим всичко възможно до началото на декември, т.е. провеждането на първата междуправителствена конференция. Ние сме приятели с България.", каза той.

Припомняме, че председателят на Надзорния съвет на Мaкeдoнcкaтa инфoрмaциoннa aгeнция (МИA) бe oтcтрaнeн от поста си след вулгарни забележки в социалните мрежи към външния ни министър Екатерина Захариева и бившия гръцки външeн миниcтър Дoрa Бaкoяни, която e cecтрa нa нacтoящия гръцки прeмиeр Кириaкoc Мицoтaкиc.

Подкрепяме Албания за ЕС, Македония - не

Подкрепяме Албания за ЕС, Македония - не

Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, това няма да направи съюза по-силен

Самият той по-късно в други публикации се оправда, че съобщенията му не трябвало да се четат буквално.

Междувременно, в социалните мрежи и след това в медиите бе разпространено скандално видео от 18 ноември, в което активисти на ВМРО-ДПМНЕ са заснети да горят български знамена в град Гази Баба.