Посочвайки разрастващата се заплаха и съперничество от Русия и Китай, Белият дом обяви амбициозните си планове за сформиране на Космически сили като шестото подразделение на Въоръжените сили на САЩ до 2020 г., съобщава АП.

Планът обаче е изправен пред сериозни препятствия, тъй като се изисква одобрението на Конгреса. Военни лидери и експерти поставят под въпрос идеята за бюрократични нови въоръжени сили.

Шефът на Пентагона подкрепи плана на Тръмп за Космически сили

Шефът на Пентагона подкрепи плана на Тръмп за Космически сили

Трябва да обърнем внимание на Космоса като развиващо се бойно поле

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви плана за новите сили по време на реч в Пентагона. Той разкри подробности за предложената от президента на САЩ Доналд Тръмп идея преди няколко месеца. Пенс обеща да гарантират американската доминация в Космоса.

"Сега е времето да напишем следващата голяма глава в историята на нашите въоръжени сили, да се подготвим за следващото бойно поле, където най-добрите и смелите от САЩ ще бъдат призовани да възпират и да преодоляват ново поколение заплахи за нашия народ, нашата държава", каза Пенс.

Пентагонът пристъпва към формиране на Космически сили

Пентагонът пристъпва към формиране на Космически сили

През юни президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви плановете си за създаване на нов клон

Вицепрезидентът заяви, че администрацията ще работи с Конгреса по плана и ще излезе с предложение за бюджета за следващата година.

За последно САЩ създадоха ново военно подразделение през 1947 г. - Военновъздушни сили.

Военният министър Джим Матис одобри създаването на Космически сили.