Пентагонът обясни каква е причината да събират биологичен материал от руснаците, информират руски медии.

Припомняме, по-рано тази седмица руският лидер Владимир Путин съобщи, че целенасочено и професионално е събиран биологичен материал от руски граждани.

Путин: Някой целенасочено събира биологичен материал от руснаците

Путин: Някой целенасочено събира биологичен материал от руснаците

Знаете ли, че из цялата страна е събиран биологичен материал...

Знаете ли, че из цялата страна е събиран биологичен материал от различни етнически групи и хора, които живеят в различни географски региони в Руската федерация? Въпросът е защо се прави това? Прави се целенасочено и професионално. Ние сме обект на голям интерес, каза Путин. Той не конкретизира кой стои зад мистерията.

Руски ентусиасти на конспиративни теории твърдят, че биопробите са събирани от САЩ с цел създаване на биологично оръжие срещу руснаците.

Представител на Учебно-авиационното командване на ВВС на САЩ подчерта, че събирането на биологичен материал от руснаци не е преднамерено. По думите му то е свързано с изследване на особености на опорно-двигателния апарат и откриване на биомаркери, свързани с травми.

Военновъздушните сили на САЩ се интересуват от 12 проби РНК и 27 проби от нежна тъкан, наречена синовиална мембрана. Тя произвежда малко количество течност, наречена синовиална, която осигурява гладкото приплъзване на ставните хрущяли на свързващите се кости един спрямо друг. Поръчката е публикувана на правителствен сайт на САЩ (Federal Business Opportunity).

За изследването са необходими два набора образци - със заболявания и контролни проби РНК и синовиална мембрана. Първият набор е предоставен от американска компания. В същото време Пентагонът не се интересува откъде точно ще получи втория набор.

За продължаване изследването са необходими аналогични образци. Тъй като първоначалният доставчик е предоставил образци от Русия, подходящи за изначалната група от заболявания, то и контролната група образци трябва да бъде от руски произход, поясни представителят Бо Дауни.